5/04/2009

Nog 62 dagen te gaan

.
"Nepotisme" Ik had er nog nooit van gehoord dus zocht ik naar de betekenis op Internet. Dit is wat er op Wikipedia stond:


Nepotisme (van het Latijn 'nepos', kleinzoon; nakomeling, ook: neef) is het begunstigen van eigen familieleden door autoriteiten, bijvoorbeeld door ze in hoge functies te benoemen of door ze opdrachten te gunnen. Het is dus een vorm van corruptie.
In de
Kerk kwam nepotisme reeds voor onder paus Adrianus I (772-795). In de middeleeuwen kwam het veelvuldig voor en in de renaissance bereikte het fenomeen zijn hoogtepunt onder Alexander VI (1492-1503) en Julius II (1503-1513). Het Concilie van Trente (1545-1563) trachtte een einde te maken aan het nepotisme. In 1692 werd door de bul Romanum decet Pontificum de pausen verboden kerkelijke goederen aan familieleden over te dragen.
Ook in het staatkundig leven heeft het nepotimse altijd een grote rol gespeeld en het verschijnsel is ook in de moderne tijd niet onbekend. Een bekend voorbeeld van nepotisme in de moderne tijd is
erfopvolging in een republiek:
In
Noord-Korea werd Kim Il Sung opgevolgd door zijn zoon Kim Jong Il
In
Congo-Kinshasa werd Laurent-Désiré Kabila opgevolgd door zijn zoon Joseph Kabila
In
Cuba Fidel Castro en zijn opvolger en broer Raúl Castro.
De populaire naam voor nepotisme is vriendjespolitiek.


Gelukkig heeft Pro Bruxsel mede door het feit dat we een nieuwe partij zijn, met zo een probleem niet te maken. Ik kan het me toch niet laten om me af te vragen waarom het zo populair is. Brengen “dochters en zonen van” dan zoveel stemmen op? Speelt de financiële kant mee met de overtuiging van nakomelingen? Wordt politieke ervaring en kennis misschien meegegeven met de genen? Wat het ook moge zijn. Het blijft een tendens van alle tijden wat niet wil zeggen dat het daardoor zijn efficiëntie heeft bewezen. In een democratisch land kunnen we hier toch niets aan doen aangezien het ieders burger recht is om aan verkiezingen deel te nemen!
.

Geen opmerkingen: