19/04/2009

Nog 49 dagen te gaan

.
Deze namiddag hebben we campagne gevoerd in het Warande park waar Hopla, het feest van het circus, doorging. Heel veel Brusselse families waren aanwezig en ze namen de tijd om naar ons te luisteren. Een zeer goede dag dus voor de campagne van Pro Bruxsel. Het mooie weer maakte de mensen ontvankelijker en meer en meer mensen vertelde ons dat ze Pro Bruxsel kende en dat ze zich wel kunnen vinden in onze punten.
Als ik campagne voer dan spreek ik iedereen aan. Daar zitten soms mensen tussen die ons liever zien gaan dan komen. Vandaag was het de beurt aan nummer 3 van de cdH om zijn gal te spuwen tegenover ons. Hamza Fassi-Fihri wist mij te vertellen dat het verboden was om campagne te voeren op een Brussels festival en zeker als die door hem werd georganiseerd. Want hij voerde immers ook geen campagne op zijn eigen evenement! Hilarisch genoeg gaf hij me daarop prompt zijn foldertje en zei dat hij vond dat we moest opkrassen. Hij zei ook dat hij onmiddellijk ging nagaan of onze aanwezigheid op zijn evenement al dan niet legaal was. Ik heb hem toen verteld dat het Warande park publiek domein is en dat zolang ik geen cadeautjes uitdeelde ik in mijn recht was. Daarop is hij vertrokken om een paar telefoontjes te plegen. Uit het feit dat hij niet meer teruggekomen is kan ik alleen maar besluiten dat we in ons recht waren.
We zijn ook een RTBF journalist tegengekomen die ons zijn verbazing niet wist te verstoppen over het feit dat er zo weinig politiekers campagne voerden op straat. Hij zei dat hij een enorme koude sfeer aanvoelde tegenover vorige verkiezingen en dat het waarschijnlijk komt door de actuele moeilijke politieke situatie. Dit kan alleen maar in ons voordeel liggen en aangezien de media heel weinig aandacht heeft voor beginnende partijen zoals Pro Bruxsel zijn we sowieso verplicht om op de boer te gaan.

Ik heb een tijdje geleden al gesproken over de handtekeningen die we moeten verzamelen om als partij te mogen deelnemen aan de volgende verkiezingen. Ook het feit dat geen enkele parlementariër zijn handtekening heeft willen geven ter vervanging van de 500 handtekeningen. Nu we genoeg handtekeningen hebben bij elkaar gehaald ( of dat dachten we toch) blijkt dat de gemeenten, buiten het zoveel mogelijk boycotten van de handtekeningen, bijna geen instructies hebben gekregen. Er zijn een bepaald aantal gemeenten die de handtekeningen direct terugbezorgen met een geldige zegel zonder ook maar één enkele af te keuren. Dan zijn er andere gemeenten, waaronder Brussel stad, die nog geen enkele handtekening hebben gevalideerd tot op heden en dat niet willen doen tot ze de officiële kieslijsten hebben ontvangen. Die kieslijsten moesten ze normaal gezien de 1ste april hebben ontvangen maar tot op vandaag (18 april) hebben ze die nog altijd niet. Dit wil dus zeggen dat we nog altijd niet weten hoeveel handtekeningen er al dan niet zullen worden afgekeurd. De gemeentelijke goedkeuring is niet de enigste opstakel die we moeten doorstaan. Al de handtekeningen met een gemeentelijke zegel gaan naar een rechter die dan nog eens nakijkt of alles in orde is en ook hij mag de handtekeningen afkeuren. En als laatste toemaat mogen de andere partijen ook nog eens onze handtekeningen inkijken en een klacht indienen indien ze niet akkoord gaan met onze deelname aan de verkiezingen. Ik verwacht dat een aantal partijen dat naar alle waarschijnlijkheid ook zullen proberen.
Intussen wordt er wel van ons verwacht dat we, uit onze eigen zak, een campagne financieren en ik kan u garanderen dat het hier om heel veel geld gaat. Als we uiteindelijk niet mogen deelnemen met de verkiezingen is dat dus heel veel geld dat wordt weggegooid en dan spreek ik nog niet over het feit dat we zouden moeten meedingen met alleen een franse lijst wat tegen onze eigen standpunten zou zijn.
U hoort het me al komen, er is dus maar één oplossing om het falen tegen te gaan: meer handtekeningen ophalen. We zitten aan 750 en gaan dus tot 1000 proberen te gaan. Een klein probleempje is het feit dat er nog maar 3 weken zijn tot aan het indienen van de officiële lijsten. Dat wordt dus nog een heel spannende eindsprint.
Persoonlijk vind ik wel dat hier duidelijk met de democratie wordt gespeelt. Er kunnen handtekeningen worden ontvangen van parlementariërs maar niet zonder dat er op voorhand afspraken worden gemaakt met die parlementariërs en hun partij ook al was dit niet de bedoeling van deze regelgeving. Deze regelgeving was ingevoerd om te vermijden dat er nieuwe extreem rechtse partijen zouden worden opgericht.
Het feit dat elke gemeente, die de handtekeningen moeten voorzien van een zegel om ze geldig te verklaren, zorgt er voor dat nieuwe partijen onrechtstreeks afhangen van de politieke moed van de aanwezige macht in die gemeente. Het verschil van gemeente tot gemeente zijn hier duidelijk het bewijs van.
Pro Bruxsel zal zich in ieder geval verdedigen tot op het bot en we zijn bereid verdere stappen te nemen als we vernemen dat het democratische spel waar iedereen recht op heeft in dit land niet eerlijk wordt gespeelt. Het kan niet zijn dat de politiek het politieke landschap naar zijn eigen zinnen gaat zetten. Het volk moet een kans krijgen om te kiezen en daarom en alleen daarom verdient ook Pro Bruxsel een eerlijke kans!!!
.

1 opmerking:

Didier zei

Amusant ton commentaire sur Hamza Fassi-Fihri... Il a récidivé le dimanche, à la fête belgo-roumaine, en intervenant en qualité d'échevin bruxellois, sur la scène et en souhaitant bonne chance au candidat belge à l'eurovision. C'est fou que ce genre de soutien n'existe qu'en période électorale. Monsieur Fassi-Fihri semble en tout cas faire preuve d'une étrange conception du fair play politique...