26/04/2009

Nog 42 dagen te gaan

.
Een heel drukke dag want er stonden verschillende evenementen op de kalender. Eerst en vooral was er een markt in Woluwe Saint Lambert, de gemeente van FDF burgemeester Maingain. En inderdaad, er moest een beetje meer overtuigingskracht ter hand worden genomen. Een persoon reageerde nogal raar nadat we zegde dat we een nieuwe tweetalige Brusselse partij waren. Hij zei dat we iets te veel hadden gezegd. Ik kan me alleen maar voorstellen dat het de tweetaligheid is dat hij storend vond. We zijn ook de zoveelste extreem rechtse persoon tegengekomen die eerst niets wou weten maar na twee minuten terug kwam om zich heel denigrerend en agressief op te stellen tegenover ons. Dit is één van de redenen dat het soms beter is van met meerdere personen op een markt te staan. En vandaag stonden we er met 3.
Nog vlug naar een mogelijke vrouwelijke kandidate geweest en dan direct naar de conclusies gaan zien van de Staten-generaal. De Staten-Generaal is een plaats waar de burgers gedurende 16 weken aan het woord werden gelaten over allerlei onderwerpen betreffende de problemen van Brussel. Nu was het de slotdag waar eerst een presentatie werd voorgesteld waarin een conclusie werd gemaakt over elk van de thema’s. Hieruit bleek dat eerst en vooral veel aandacht moest gaan naar de jeugd. Ik ben daar heel blij om want ik vind inderdaad dat we in een alsmaar moeilijkere situatie terecht komen die minder en minder kansen laat voor jongeren. Dan spreek ik nog niet over het feit dat als men de zoon of dochten niet is van iemand, men moet vechten om ergens te geraken. Het risico om ergens aan de bak te komen omdat je meer wordt gewaardeerd voor je voordelige fiscale leeftijd dan voor je echte kunne is ook erg groot. De dure prijzen op de huizenmarkt en het te weinig aan woonsten in Brussel helpen ook niet echt. Dat terwijl er zoveel leegstand is in de stad. En dan is er nog het ondermaatse onderwijs maar daar zal ik later eens uitgebreid over hebben.
Daarna was het aan de verschillende verenigingen, vakbonden en universiteiten om hun zegje te doen. De universiteiten wisten ons te vertellen dat ze een samenwerking in stand hebben gebracht om een betere werking te garanderen tussen elkaar. De verschillende Forums lieten weten dat ze nog altijd wachten op een politiek die de constante dualiteit en apartheid kunnen wegwerken.
Als laatste mochten de politici van de traditionele partijen op drie vragen antwoorden en dat was ook het moment dat de meeste onwaarheden werden verkocht. Vanacker is de persoon met de minste inhoud maar dat hadden we al mogen opmerken op het debat bij Phara met Dani Klein. Rond de pot draaien is echt wel zijn specialiteit. Als er een ding is dat hij echt zou willen veranderen dan is het de zes politie zones want daardoor moet de helikopter van de politie van een frequentie naar een andere overschakelen als ze van politie zone veranderen. Hoe dit de problemen waarmee de burger dagelijks mee geconfronteerd wordt in de straat gaat oplossen blijft me een raadsel.
Bruno de lille is voor nog meer gemeenten in Brussel??? Zodat er meer lokale bevoegdheden zijn. Wat die lokale bevoegdheden mochten zijn bleef ook en raadsel.
Sven Gatz pleit voor één OCMW voor heel Brussel. Ik denk dat zelfs het koninklijke paleis te klein is om het hoofdbureau van het OCMW in te plaatsen. Er moeten dan lokale cellen komen, Is dat niet wat er nu al een beetje het geval is.?
Ecolo wil dat elke Europeaan ten minste een dag in Brussel komt doorbrengen. Tenzij ze allemaal te voet of met de fiets komen, brengt dat dan niet heel veel pollutie met zich mee? Zelfs een Europese bibliotheek moet mogelijk worden in tijden dat zelfs een tweetalige Hoofdstedelijke bibliotheek niet mogelijk is. Wat een grap!
Hoe de jeugd op het voorplan kan gebracht worden werd echter door de politiekers niet besproken. Wat de burger hun proberen te vertellen is dus nog eens in dovemans oren gevallen.
Iedreen is voor tweetaligheid. Maar als het over de tweetalige lijsten gaat dan zijn is er altijd een “maar”. Zij die de kans hebben gehad tijdens deze legislatuur hebben er immers niet voor gezorgd dat we naar de verkiezingen kunnen gaan met tweetalige lijsten. Doordat de meerderheid van hun kiezers, namelijk de Vlamingen in Vlaanderen en de Walen van Wallonië, dit nooit zullen aanvaarden zal dat voor de volgende gewest verkiezingen ook zo niet zijn want het zijn allemaal loze beloftes.
De enige die toegeeft dat het niet verwezenlijkbaar is is Sven Gatz aangezien hij pleit voor twee stemmen te geven aan de bevolking. Dit lost niets op want de apartheid op gebied van de lijsten bestaat daardoor nog altijd.
Vanacker zegt dat hij zijn identiteit als Vlaming niet wil opgeven. Wil dat dan zeggen dat een tweetalige Brusselaar die kiest niet te kiezen geen identiteit heeft?
De socialisten zijn er mee akkoord dat het niet kan dat je voor altijd op dezelfde taalgerichte lijst moet staan die dezelfde is als de eerste die je hebt gekozen. Toch hebben ze die regel niet veranderd.
De CDh vindt dat veranderingen zou betekenen dat we terug in de tijd gaan en zijn dus tegen tweetalige lijsten. Van een toekomstgerichte visie gesproken!
De goed gecoachte groene partijen hebben een mooi theaterstukje opgebracht waarin ze hun samenspel naar voren brachten. Ik hoop voor hun dat daar geen overspel van komt!
Van Parijs heeft zonder meer een mooie conclusie bedacht voor deze Staten-generaal. Hij zei dat we hier geluisterd hadden naar de elite die niet altijd een mooie representatie is van onze Brusselse maatschappij. Of hij daarbij wilde verwijzen naar de partijen die niet waren uitgenodigd, waaronder ProBruxsel, op het “democratisch” debat, laat ik in het midden. Toch weet iedereen dat Pro Bruxsel WEL en representatie is van de gewone burgers aangezien we WEL naar de conclusies hebben geluisterd. De eindpresentatie van deze Staten Generaal leek heel erg op een uiteenzetting van de standpunten van ProBruxsel.



De algemene conclusie van de Staten-Generaal:

OMDAT WE STERK REKENEN OP DE DYNAMIEK VAN DE JONGEREN OM BRUSSEL TE LATEN UITGROEIEN TOT DE STAD WAARVAN WE DROMEN, DRAGEN WE DIT PROJECT EN DE RESULTATEN VAN DE STATEN GENERAAL OP AAN DE BRUSSELSE JEUGD.

In de naam van, en als jonge Brusselaar dank ik de Brussleaars voor hun vertrouwen!



In de Foyer van waren er allerlei videos te bekijken van AL de partijen. Dit was het filmpje van ProBruxsel:


.

1 opmerking:

chantal liesse zei

Proficiat voor deze uitstekend rapportage !