7/04/2009

Nog 60 dagen te gaan

De Nederlandstalige lessen halveren in de laatste jaren van het Franstalige secundaire onderwijs?
Waar baseren de gezaghebbers zich toch op om zo een beslissing te nemen in tijden waar er meer dan ooit meertalige personen zijn vereist op de arbeidsmarkt. Al de open vacatures die door te weinig taalkennis niet ingevuld geraken in Zaventem zijn een duidelijk voorbeeld dat meertaligheid bij het afstuderen één van de grootste prioriteiten zou moeten zijn in en rond Brussel. Brussel als hoofdstad van een gemeenschap, een land en Europa zou hierin een voorbeeld functie moeten spelen.

De afstuderende jeugd van de komenden jaren wordt, voor de zoveelste keer, het rechtstreekse slachtoffer van het communautaire spelletje van de huidige politiek die op een heel laffe daad, de kloof tussen Nederlandstaligen en Franstaligen proberen te benadrukken.

Onderwijs is inderdaad een bevoegdheid van de Franstalige gemeenschap maar dat wil daarom niet zeggen dat er geen rekening moet worden gehouden met de leerlingen van de hoofdstad die nood hebben aan een tweede taal. Nogmaals zien we dat Brussel als hun parade paardje naar de buitenwereld wordt gebruikt maar dat er weinig rekening wordt gehouden met de inwoners van die etalage! Als tweetalige inwoners van het aanhangsel van de verschillende gemeenschappen zijn we het beu om verschillend te behandeld te worden naargelang de taalkeuze die we onder druk hebben moeten maken!

Als er echt geen oplossing voor bestaat binnen de actuele constitutie van de gewesten is het hoog tijd dat er werk wordt genaakt van een Brussels gewest met meer bevoegdheden. Eindelijk zou het onderwijs dan kunnen worden hervormd rekening houdende met de specifieke noden dat het met zich meedraagt. Het systeem van de Europese school zou dan als voorbeeld kunnen worden gebruikt om de meertaligheid efficiënt in te voegen. Pro Bruxsel stelt daarom voor dat de Nederlandse scholen en de Franstalige scholen, die als het ware naast elkaar liggen, SAMEN werken. Dit kan zonder veel bijkomende kosten aangezien de faciliteiten kunnen worden gedeeld en dat onderwijzers kunnen worden uitgewisseld. Laat ons samenwerken in plaats van elkaar tegen te werken naar de toekomst toe. Denk aan de jeugd die met al de gevolgen van deze belachelijke politiek gaat moeten omgaan in de toekomst!

Geen opmerkingen: