26/03/2009

Nog 73 dagen te gaan

.
Zoals beloofd zijn hier de video’s van Dani Klein bij Farah. Ik heb het volledige programma geplaatst omdat de rode draad van het programma Brussel is. Er zijn onder andere een paar stukjes te zien van de nieuwe serie JES van VTM. Ik ben naar de première geweest van de serie en de gegeven uitleg was heel interessant. Mr Anciaux heeft inderdaad goed geïnvesteerd in het programma, en ik denk dat ook overduidelijk te zien is. Ik stel me wel vragen in hoeverre een minister van cultuur mag gaan om creativiteit van kunstenaars, of dat nu regisseurs zijn of andere creatieveilingen, naar zijn hand te leggen. In dit geval wordt de Vlaamstaligheid duidelijk in de verf gezet aangezien alle hoofdpersonages plots alleen Nederlands mochten spreken. Aangezien dat niet in het originele ontwerp stond vind ik het persoonlijk verkeerd. Zeker als echte Brusselaar weten we dat het een vertekent beeld van Brussel geeft. Dat het op de koop toe met geld van de burgers wordt gemanipuleerd is eigenlijk onaanvaardbaar. De bedoeling van “cultuur” is het juiste beeld mee te geven als representatie van onze samenleving in huidige tijden. Wat gaan de mensen denken die binnen, laat ons zeggen 50 jaar, dit programma nog eens herbekijken. “Waaw iedereen sprak Nederlands in Brussel! “ ?


Een minister van cultuur moet er in de eerste plaats voor zorgen dat ‘cultuur’ ook als “multicultuur” naar voren wordt gebracht. Door de hoofdpersonages in een televisie serie die in Brussel afspeelt alleen Nederlands te laten spreken ontstaat er een beeld van een ‘monocultuur’ die de Vlaming zogezegd zou hanteren. Vlamingen die in Brussel wonen zijn echter in het algemeen niet zo ingesteld. Zij staan juist heel open tot al die nieuwe talen, en gaan heel ruimdenkend om met nieuwe culturen. Het is een minoriteit die weigert Frans te spreken en die tegen tweetaligheid is in Brussel enkel omdat het de hoofdstad is van Vlaanderen. Anciaux probeert op die manier dus een minoriteit in beeld te brengen en hun meer belangstelling te geven. Aandacht dat ze eigenlijk niet verdienen. Daarmee stoot hij wel een heel groot gedeelte van de Vlamingen tegen het hoofd, die na de jobkorting en andere voorvallen, stilletjes aan genoeg van beginnen te krijgen. Ze voelen zich bedrogen en vinden inderdaad dat Vlaanderen aan eilandpolitiek doet. Als er zelfs geen rekening kan gehouden worden met de inwoners van een eigen hoofdstad dan staat het peil van naïviteit van Vlaanderen echt wel heel hoog.


Als hoofdstad van Europa moeten we trouwens het voortouw nemen op gebied van taal. De mogelijkheden zijn zo voor de hand want de Franse en Nederlandse scholen liggen als het ware naast elkaar! Dat is een luxe dat niet veel hoofdsteden hebben. Moet ik er nog aan toe voegen dat de tweetaligheid op zeer korte termijn, “taal als een probleem “ zoals sommige het aanzien , uit de wereld zou kunnen helpen. Laat ons allen samen van taal geen probleem meer te maken maar het als een verruiming van ons denken aanzien.





Geen opmerkingen: