12/05/2010

Verkiezingen deel 2: Nog 34 dagen te gaan

Gisteren verscheen er een artikel over meertalig onderwijs op de website van Brussel-Nieuws.

VUB gaat voor basisschool op campus Etterbeek
Elsene - Kleuters én universiteitsstudenten op één campus? Het kan. De VUB plant immers een basisschool met meertalig onderwijs op haar campus langs de Pleinlaan. Dat zegt rector Paul De Knop aan brusselnieuws.be. [19 reacties]
De VUB wil graag een steentje bijdragen om het tekort aan onderwijsplaatsen in de hoofdstad weg te werken. “Het plan van een basisschool past in ons streven om de campus meer te openen en meer contact te leggen met de stad”, legt De Knop uit. “Er zijn te weinig plaatsen en de Brusselse bevolking verjongt. Waarom dan niet een school inrichten waar er al sportinfrastructuur en een restaurant is?”
Ook voor het personeel zou zo’n school een zegen zijn, weet de rector.
Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) en scholengroep Brussel-directeur Jacky Goris zijn het idee volgens De Knop alvast genegen. “Ze reageerden allebei positief. Vrijdag heb ik dan ook een brief gestuurd naar minister Smet om ons plan uit de doeken te doen.”
Het kabinet Smet bevestigt dat het de aanvraag wil onderzoeken. "Strikt genomen ligt de campus niet in één van de zones voor gerichte uitbreiding die we voorzien", zegt Smets woordvoerder. "Maar een school op deze locatie zou natuurlijk wél het voordeel hebben dat ze erg dicht bij de werkplaats ligt van heel wat ouders."
Meertalig onderwijsDe nieuwe basisschool zou de VUB ook de kans bieden om wetenschappelijk schoolonderzoek te voeren op de eigen campus. “We willen er graag een meertalige school van maken, liefst met 50 procent van de lessen in andere talen dan het Nederlands. Met Piet Van de Craen hebben we een autoriteit op dat vlak in huis.”
Of die meertalige invulling er komt is een stuk minder zeker. Daarvoor moet minister Smet immers zijn fiat geven. De nieuwe onderwijsminister is weliswaar een stuk opener inzake meertalig onderwijs dan zijn voorganger. Toch ligt het nog steeds gevoelig om een deel van de lessen in het Nederlands op te geven ten voordele van Frans of Engels, te meer de voertaal in Brussel hoofdzakelijk het Frans is.
Over de timing, de capaciteit en de locatie van de nieuwe school is nog geen duidelijkheid. “Eén mogelijkheid is om de school te bouwen waar nu de tent staat, vlakbij de Pleinlaan in de rechterachterhoek van de campus”, weet De Knop.
De capaciteit van de school is dan weer een zaak van de scholengroep Brussel van het gemeenschapsonderwijs, waartoe de nieuwe school zou kunnen behoren.
Ook op de campus in Jette ziet de VUB op termijn wel een basisschool. "De kinderopvang daar is nu al een groot succes. We hopen daar een vervolg aan te breien."

http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsnieuws/vub-plant-basisschool-op-campus-etterbeek/#1273421546

Zeker iets om in het oog te houden want het zou wel eens de doorbraak voor meertalig onderwijs in Brussel kunnen betekenen. Het initiatief krijgt alleszins de volle steun van Pro Bruxsel!

Geen opmerkingen: