26/12/2009

Zal Brussel in 2010 juist gefinancierd worden?

Brussel heeft te kampen met meer specifieke problemen dan de twee andere gewesten, waarvan de heersende armoede, de talloze daklozen en de toestroom van vele asielzoekers waarschijnlijk de meest opvallende zijn. Dat is nu eenmaal een probleem dat bij een grootstad hoort hoor ik velen zeggen maar dat is geen reden om de situatie simpelweg te aanvaarden want er bestaan oplossingen voor. De wil is er, de weg waarschijnlijk ook, maar de middelen ontbreken maar al te vaak. Het mag gezegd worden: ook het Brusselse Gewest is arm!
Nochtans ontbreekt het niet aan professionele activiteiten in Brussel. Er wordt veel geproduceerd, veel geïmporteerd en geëxporteerd, er wordt veel administratief en politiek beheerd. Maar waar gaat dan al dat geld naartoe?
20% van alle Belgische inkomsten worden in Brussel gegenereerd. Dat geld gaat allemaal naar de Belgische Staat, waar het weer wordt verdeeld onder de drie gewesten en daar zit juist het probleem. Amper 1% van dat geld wordt direct teruggegeven aan het Brusselse Gewest! Dat is dan ook de reden waarom er veel te weinig kan worden geïnvesteerd in een mooier, properder en een efficiënter georganiseerd Brussel.
Er bestaan een aantal redenen waarom een juistere financiering gerechtvaardigd zijn. Momenteel betalen de mensen die in Brussel werken maar er niet wonen, hun belastingen op de plaats van hun woonst. Het gaat hier over meer bepaald 300 000 pendelaars die bijna dagelijks gebruik maken van de Brusselse faciliteiten, maar er niet voor betalen. Dat wil zeggen dat de Brusselaars het meeste van de kosten moeten dragen.
In Berlijn worden de bewoners van de stad berekend op basis van de personen die aanwezig zijn gedurende een gewone doordeweekse dag. Op basis van die telling worden de budgetten aan de stad toegekend. Pro Bruxsel wil dat dit systeem ook wordt toegepast op het Brusselse Gewest. Dat de mensen plots hun belastingen op de plaats van hun werk betalen zal voor hun niet direct voelbaar maar het gaat er wel voor zorgen dat het geld eerlijker zal worden verdeeld onder de regio’s. Het is trouwens in het belang van zowel de Brusselaars als de pendelaars dat er kan worden geïnvesteerd in betere Brusselse faciliteiten.

Geen opmerkingen: