27/08/2009

Een artikel op Brusselnieuws.be

.
Duiding brengen bij reacties van mensen die onze berichtgeving niet goed begrijpen is soms van groot belang. Dit kan gebeuren op websites van de grote nieuws ankers en andere fora die ter beschikking staan voor het grote publiek. Persoonlijk reageer ik liever niet op directe provocaties van extremistische of separatistische partijen want ik vind, dat buiten hun onverdiende aandacht te geven, het meestal weinig opbrengt. Na het verschijnen van een artikel op www.brusselnieuws.be heb ik dat toch maar gedaan maar gewoon om hun van meer informatie te voorzien. De reactie die na mijn reactie volgde deed me veel plezier want de schrijver blijkbaar goed begrepen waar het wel om ging.

Het artikel: http://www.brusselnieuws.be/artikels/politiek/pro-bruxsel-vlaamse-eis-vormt-een-obstakel

Pro Bruxsel: 'Vlaamse eis vormt een obstakel'

Brussel - De tweetalige pro-Brusselse Pro Bruxsel schaart zich achter de uitspraken die Frans Crols op de 8ste IJzerwake deed. Crols pleitte daar dat Vlaanderen Brussel moest loslaten.
Frans Crols, voormalig hoofdredacteur van Trends en gastspreker op de radicaal-Vlaamse IJzerwake pleitte zondag voor een onafhankelijk Vlaanderen, desnoods zonder Brussel.Pro Bruxsel, de tweetalige partij die streeft naar de erkenning van Brussel als een volwaardig Gewest, op gelijke voet met de twee andere gewesten, deelt deze mening. "Het opeisen van Brussel door Vlaanderen is een groot obstakel in de erkenning van Brussel als volwaardig Gewest, met alle bevoegdheden die daarbij horen," klinkt het in een persmedeling.Pro Bruxsel kant zich ook tegen een uitbreiding van het Brussels Gewest in de vorm van de zogenoemde 'Federatie Wallonië-Brussel', waarvoor binnen de Franse gemeenschapsregering stemmen opgingen. "Een dergelijke federatie is niet democratisch verkozen en haar doeltreffendheid en gegrondheid wordt ernstig in gevaar gebracht door de maatschappij."
N-VA en Vlaams Belang lieten eerder al weten dat een onafhankelijk Vlaanderen zonder Brussel geen optie is.

De reacties:

  1. Band Brussel-Vlaanderen moet worden versterkt
    door Mike Barlow op 26-08-2009 13:02
    De vijf-man-en-een-paardenkop partij Pro Bruksel is dus terug van weggeweest. Het is niet zo verwonderlijk dat de "stadspartij" Dhr. Crols steunt in zijn stelling dat Vlaanderen haar hoofdstad moet opofferen. Pro Bruksel wil zo gauw mogelijk de Brusselse Vlamingen afsluiten van hun volksgenoten in de rest van Vlaanderen. Wat de Nederlandstalige Pro-Bruksel-aanhang vergeet is dat zonder de steun van Vlaanderen de hen zo dierbare tempels van de multi-culturele stadscultuur vrij snel hun deuren zouden moeten sluiten.
  2. Pro Bruxsel
    door Wuyts R. op 26-08-2009 15:49
    Héwel merci, van je stadsgenoten moet je het hebben! Straks zitten de Brusselse Vlamingen hier op een eiland. En dan zouden die kwiebussen van ProBruxsel nog willen dat we voor hen stemmen, 't is godgeklaagd. Zouden ze van Brussel een soort ministaat willen maken, zoals Monaco of Liechtenstein?
  3. Een reactie van een lid van Pro Bruxsel
    door Ognev Vlaminck op 27-08-2009 02:42
    De reden dat pro Bruxsel op de uitspraken reageert, is omdat in dit debat de Brusselaar zijn mening niet wordt aanhoord. Pro Bruxsel wil via deze in de naam van de Brusselaar ook een mening geven. Pro Bruxsel is niet voor een splitsing, maar als het echt niet anders kan, is Brussel liever geen aanhangsel van een onafhankelijk Vlaanderen! Pro Bruxsel was trouwens de enige van de “kleine partijen” die met twee volledige lijsten (bijna 100 mensen) naar de verkiezingen is getrokken. Geen vijf-man-en-een-paardekop partij dus. Pro Bruxsel vraagt niet liever dat Vlaanderen zijn centjes op een andere manier spendeert dan ze in ééntalige “cultuurcentrums” te stoppen. Brussel is een tweetalige regio waar de Brusselaars SAMEN naar een tweetalige bibliotheek of ontmoetingscentra willen gaan. Pro Bruxsel wil zoveel autonomie en bevoegdheden als Vlaanderen en Wallonië. Niet meer en niet minder. Waarom zou de regio Brussel minderwaardig moeten behandeld worden tegenover de twee andere regio’s?
  4. Kiezen of delen aub.
    door Albert Rosner op 27-08-2009 10:25
    De Nederlandstalige Brusselaars moeten beseffen dat de voordelen die ze halen uit Vlaanderen ook negatieve gevolgen hebben, maar dan wel voor een groot deel anderstalige bevolking van Brussel, de ontwikkeling van Brussel belemmert, en op langere termijn Brussel veroordeelt tot balkanisatie. Deze negatieve gevolgen worden veroorzaakt doordat Vlaanderen en Wallonië een te grote zeggenschap hebben over Brussel, deze als melkkoe gebruiken, en geen ontwikkelingsprojekt hebben voor Brussel anders dan zich opstellen als verdedigers van de belangen van de zogenoemde officiële Vlaamse en Franstalige Brusselaars. Frans Crols heeft ongetwijfeld gelijk : de drie gewesten worden belemmerd in hun ambities door de complexe verwevenheid van de instellingen. Simpeler en efficiënter zou zijn : Drie of vier quasi-onafhankelijke Gewesten inclusief persoonsgebonden bevoegdheden. Wat dan met het Vlaams in Brussel ? : De vraag moet gesteld worden : willen de inwoners van dit land nog een Brussels stadsgewest met hoofdstedelijke functie of niet ? Als het antwoord ja is, dan moeten de rechten en plichten van de gewesten tegenover elkaar in functie hiervan opgesteld worden, en dan moet de tweetaligheid in Brussel gewaarborgd worden. Maar dan niet via de permanente inmenging van bestuur vanuit Vlaanderen en Wallonië. Als het antwoord nee is, dan moeten de Brusselaars zelf beslissen welke richting ze uitgaan met maatregelen zoals : - Engels als officële taal bij invoeren - stadstol invoeren - een Gewestelijk onderwijsnet invoeren met bijzondere aandacht voor Nederlands en Engels - etc... En in dat scenario zouden de specifieke voordelen aan de Nederlandstalige Brusselaars (zoals zorgverzekering, allerhande abbonementen, Vlaamse ziekteverzekering, etc) wel eens kunnen verminderen, maar dat zou dan in ruil zijn van een betere stadsontwikkeling, met een meer solidaire Brusselse maatschappij, en op termijn meer voordelen door de rijkdom die het Brussels gewest voor alle inwoners zal opbrengen. En wie denkt dat dit droombeelden zijn moet zich maar eens indenken hoe aan de andere kant de balkanmechanismen overal in de wereld plaatsgevonden hebben en nog steeds plaatsvinden. De politieke crisis die wij nu reeds twee jaar beleven is de aanzet hiervoor : wij staan dus op een keerpunt die nog net beide kanten uitkan.

1 opmerking:

Demeulenaere François zei

Alsof Brusselse vlamingen nu nog gelijkgesteld zijn met hun zogeheten 'volksgenoten' in Vlaanderen... remember de jobkorting voor alle (???) Vlamingen behalve die in Brussel uiteraard.
In Vlaanderen was ik een trouwe bezoeker van mijn bibliotheek met een weliswaar kleine afdeling franse lectuur, in Brussel is een tweetalige bibliotheek 'not done' ?